Pagina's

zondag 20 december 2015

Na 5 jaar Monettuin een groots afscheidsfeest!

Gisteravond werd in de Monettuin voor de vijfde, en tevens laatste keer, MidwinterMonet gevierd. En voor het eerst waren de weergoden ons goed gezind. Sterker, het was een haast zomerse avond. Geen tent nodig dus, geen regen geen storm. Maar wél heel veel mensen, een super atmosfeer en goede muziek van de enthousiaste mannen van Humph. 

Grote opkomst 
Veel mensen die in de loop van de afgelopen jaren op de één of andere manier hebben bijgedragen aan, of hebben genoten van de Monettuin, kwamen nog keer langs om
er nog éénmaal een feestje van te maken. De veelvuldig winnaar van de Gluhwein-competities, Marco, maakte voor iedereen zijn pittige gluhwein, zonder competitie deze keer. Marjon van Mighty Delicious catering verzorgde het eten waar iedereen van genoot. Stadsdichter Dirk-Jan Sierhuis droeg speciaal voor de tuin geschreven gedichten voor, deels muzikaal begeleid door Humph. En Bas Husslage nam ons mee door de geschiedenis van de tuin. 

Afscheidscadeau aan de Stichting Monet in Zaandam 
In het begin van het bestaan van de Monettuin hebben we een geldbedrag van het Oranjefonds gekregen. Het was toen nog onduidelijk hoe lang we daarmee moesten doen. Mede daarom hebben we de tuin altijd met een minimum aan kosten beheerd. Er werd zo veel mogelijk gezocht naar hergebruik van materialen en naar bijdragen van bedrijven. Al onze evenementen waren voor iedereen gratis, maar we kregen toch vaak een redelijk bedrag aan bijdragen om het kostendekkend te maken. Daarom hebben we nu nog wat over van het prijzengeld van het
Oranjefonds. De Monettuin en de Stichting Monet in Zaandam hebben altijd innig samengewerkt en elkaar geholpen met diverse activiteiten. De stichting is momenteel heeft plannen voor een op te richten 'Atelier van Monet'. Daar moeten van alle Zaanse Monetschilderijen reproducties komen te hangen. Daarvoor zoeken zij 'sponsoren'. Om de stichting te bedanken voor de samenwerking, en ze te steunen met hun goede werk, we besloten om met het laatste geld de stichting hiermee te helpen. De tuin schenkt ze een reproductie van het schilderij van het Blauwe Huis van Monet, dat iets verderop op de Hogendijk staat. 

En wat nu verder? 
Na vijf jaar houdt de Monettuin er dus mee op. In de kerstvakantie waren we sowieso altijd dicht. Daarna worden de spullen van de tuin verdeeld over diverse andere stadstuinen of initiatieven. Zolang dat nog niet gebeurd is gaat de tuin waarschijnlijk wel weer overdag open, om de mensen nog zo lang mogelijk te laten genieten van de plek. Wij gaan echter geen evenementen meer organiseren en doen niet meer mee met NLDoet. 

Iedereen bedankt 
Wij, Lya, Helmer, Bas en Eelco, willen iedereen bedanken die afgelopen jaren, op wat voor manier dan ook, een bijdrage heeft geleverd aan de tuin. Het was leuk om te horen hoe onbekende mensen ons vertelden hoeveel ze van de tuin genoten. Dat deed ons goed en gaf ons ook weer kracht om er mee verder te gaan nadat er weer eens iets was vernield. Wij hebben ervan genoten, veel mensen leren kennen en goede vrienden er aan over gehouden. Iedereen bedankt! 

Bas, Eelco, Lya en Helmer 

Zie hier de overige foto's van de avond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten