Pagina's

donderdag 12 september 2013

Tijdelijk gesloten, maar evenementen gaan door

Zoals je in bijgaand krantenartikel uit het NHD kan lezen is de Monettuin tijdelijk gesloten voor publiek. De reden is een opstapeling van negatieve gebeurtenissen in de tuin.

Troep van jongeren
Het grootste probleem is de continue troep die door jongeren wordt achtergelaten. Meestal zijn dit jongeren die de tuin gebruiken om te blowen. Ondanks meerdere gesprekken lukt het niet om de tuin netjes te houden. Iedere dag lag er een grote bende peuken, vloeitjes, wietzakjes, chipszakken en blikjes in de tuin, ondanks dat er duidelijk een grote prullenbak naast de bankjes staat. Ook troffen we regelmatig een grote plas kwat aan, het roken van wiet werkt kennelijk op de speekselklieren.

Vernielde en verdwenen oogst
Het andere probleem is dat bijna rijpe oogst wordt afgerukt en op de grond gesmeten. Ook is er dit jaar heel veel oogst verdwenen. Twee bomen vol perzikken zijn leeggeplukt, evenals de appelbomen. Als mensen proeven van een aardbei of een kers is dat geen enkel probleem, maar hier zijn mensen echt aan het oogsten geweest. Ook de courgette en andijvie verdween. We hebben geen idee wie dit doet, maar het zijn niet de vrijwilligers die van hun arbeid de vruchten hebben mogen plukken. 

Tijdelijk gesloten
Voorgaande jaren hebben we ook dit soort problemen ook gehad, maar nog nooit zo heftig. Vandaar dat we deze keer hebben besloten de tuin tijdelijk te sluiten voor publieke toegang. Dit doet ons veel pijn, want we weten hoeveel plezier een hoop mensen uit de buurt, maar ook toeristen, beleven aan de tuin.

Evenementen gaan gewoon door
De evenementen die we organiseren gaan echter sowieso door. Komende zaterdag staat er een poëzieavond gepland en die gaat gewoon door, ook bij regen want we hebben de beschikking over een mooie Datcha.

Wanneer weer open?
We weten nog niet wanneer we weer echt open gaan. In ieder geval willen we diverse gewassen de kans geven rijp te worden. En voor we open gaan willen we enkele borden maken die duidelijk maken wat er wél en wat er niet kan. We hebben dat nooit gewild, we wilden het overlaten aan het eigen verstand dat je netjes met een tuin omgaat, maar dat heeft helaas niet gewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten